Izrečena presuda u predmetu Predrag Markočević i drugi

27.11.2023, 15:12

Sud Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak, 27.11.2023. godine, izrekao prvostepenu presudu u predmetu Predrag Markočević i drugi (S1 1 K 026829 18 Kri) kojom su optuženi Predrag Markočević i Marinko Đukić oslobođeni od optužbe da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi s tačkama a), e), f) i k) KZBiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. i članovima 21. i 29. istog Zakona.

Optuženi su se teretili da su u periodu od aprila do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih i policijskih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva sa područja općine Teslić, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, Predrag Markočević u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Teslić i Marinko Đukić u svojstvu šefa Kriminalističke službe Stanice javne bezbjednosti Teslić, kao rukovodni kadar Stanice javne bezbjednosti Teslić, zajedno s odjeljenjem vojno-policijske formacije pod nazivom “Miće”, postupajući s diskriminatornom namjerom, svjesno učestvovali u planiranju, pripremanju i izvršenju progona civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva općine Teslić na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

 

Istovremeno, Sud je donio rješenje kojim su optuženim Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću ukinute mjere zabrane određene rješenjem Suda BiH od 02.10.2023. godine te naložio vraćanje svih privremeno oduzetih putnih i drugih isprava, te ukinute zabrana izdavanja novih putnih isprava i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice.

 

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda, u roku od 15 (petnaest) dana od prijema pismenog otpravka presude.